Legfrissebb blogok

26 január 2022
Uncategorized

Tanítványaim, klienseim régóta kérnek arra, hogy írjak a terápiás célokkal, vagy egyéb érzelmi, lelki problémák megoldásának/javításának ígéretével  a fülnek egy bizonyos Shen Men akupunktúrás pontjába szúrt testékszerekről.

16 december 2021
Uncategorized

"Jobb félni, mint megijedni..." hallottam elég sokszor gyerekkoromban. De vajon valóban ez így jó?

16 december 2021
Uncategorized

Már jó ideje tart ez a vírushelyzet, és tapasztalható, hogy a bizonytalanság, a tehetetlenség érzése az emberekben nem csitul, maximum egyfajta beletörődés, apátia kezd eluralkodni...

23 november 2021
Életmód
Ha gyakori webes szörföző vagy, gyakran találkozhatsz vele...  És természetesen a hiteles képek, statisztikai és szakvélemények, nem beszélve a kecsegtető pénzügyi részével is: "... tudjátok most érkezett Magyarországra, az orvosok és dietetikus...

Shen Men piercing - tények - kérdések - válaszok

Piercing a Shen Men pontban

Tanítványaim, klienseim régóta kérnek arra, hogy írjak a terápiás célokkal, vagy egyéb érzelmi, lelki problémák megoldásának/javításának ígéretével  a fülnek egy bizonyos Shen Men akupunktúrás pontjába szúrt testékszerekről.

Az előbbi terápiás megfogalmazás kissé meredeknek tűnhet, hiszen az ezzel foglalkozó vállakozások, weboldalak rendszerint azzal kezdik hirdetésüket, hogy ezzel a módszerrel nem végeznek semmiféle gyógyító vagy terápiás tevékenységet. Már csak azért sem, mert általában nem természetgyógyász vállalkozásokról van szó (természetesen ez nem mindegyikre vonatkozik).
Azonban a szövegkörnyezetet, leírásokat figyelmesen olvasva egyértelműek az utalások - a jobb közérzet lehetséges eljövetele mellett - valamiféle egészségügyi probléma (pánikbetegség, depresszió, fülzúgás, stb.) esetleges / lehetséges javulását is előrevetítik.

A "Shen Men piercing" egy testékszert jelent, amit egy Shen Men-nek nevezett fülakupunktúrás pontba helyeznek különféle célzattal.

Mi az a Shen-Men pont?

A Shen Men pont egy fülakupunktúrás kezelési pont, és leginkább a szenvedélybetegségek "gyógyítására" kidolgozott ú. n. NADA kezelési pontkombináció (protokol) egyik pontja az 5 közül. A Hagyományos Kínai Orvoslás több ezer év óta ismeri és használja ezt a pontot, a jelentése: "Lélekkapu".

Mikor és hogyan került be a Shen Men pont Magyarországra?

Mivel a NADA pontkombináció fantasztikusan jó eredményeket ért el a kábítószer leszoktatás terén amerikai kórházakban, börtönökben (elvonási tünetek, szorongás, visszaesés, stb.), ennek a kidolgozóját, Dr. Michael Smith amerikai pszichiátert 1985-ben Dr. Eőry Ajándok meghívta Magyarországra.

Dr. Michael Smith a nagyfai alkohol elvonó intézetben 2 óra alatt megtanította a NADA fülakupunktúrás pontok helyét és szúrását, így a Shen Men pontot is.

A fülakupunktúra egyfajta reflex mechanizmus alapján működik. Ennek az a lényege, hogy a szerveveinkhez, funkcióinkhoz jól definiálható pontok tartoznak, ezek stimulálásával a testünk különféle szerveire, funkcióira hathatunk, és ezzel segítjük a szervezetünk öngyógyító mechanizmusát.

A NADA pontokat - és így a Shen Men pontot is - több mint 40 országban tanulják és alkalmazzák is.
Magyarországon - végzett Fülakupunktúrás addiktológusként - több száz ember ismeri, és nagy részük használja is a kezelések során.

Kell-e bármilyen különleges érzék a Shen Men pont megtalálásához?

A fülakupunktúra kezelési pontjai az ú.n. fültérképeken pontosan meghatározható helyeken találhatók, így a Shen Men pont is.

Ezek a fültérképek már évezredek óta léteznek, és ezidő alatt a tapasztalatok birtokában egyre pontosabbá és megbízhatóbbá váltak.

Ennek a pontnak a pontos lokalizációja a Fülakupunktúrás Addiktológia egyik témája is. Az egyetlen nehézséget az jelentheti, hogy minden ember füle más formájú, de szerencsére ez a pont olyan helyen van, ahol kis gyakorlással bárki pontosan megtanulhatja.

Mivel az akupunktúrás pontok elektromos ellenállása kisebb, mint a körülötte lévő bőrfelületé, ezért akár elektronikus pontkereső készülékekkel is pillanatokon belül megtalálhatók.

A pontok megtalálásában egyébként a tapintás is segít: ugyanis ha diszharmónia lép fel a testünk működésében, akkor a hozzá tartozó pont érzékennyé válik a nyomásra, így könnyen megtalálható. Ha pedig egy adott pont nem érzékeny, akkor túl sok hatást nem várhatunk az adott pont kezeléstől.

Valóban olyan sok jó hatása van a Shen Men pontot kezelésének?

Igen, valóban mivel ez egy ú. n. "Mesterpont" a fülön, elég széleskörű, az egész szervezetet érintő jótékony hatása is lehet.
De azért komolyabb szervi problémák esetén csak kiegészítő pontként használjuk a többi kezelési pont mellett.

Csak piercinggel lehet kezelni a Shen Men pontot? Vagy más módszerrel is?

Mivel a Fülakupunktúra a reflex mechanizmus alapján működik, ezért gyakorlatilag bármilyen eszközt is használhatsz: az akupunktúrás tűk mellett még:

  • pici magokat (leukoplaszttal rögzítve)
  • pici mágnesgolyókat
  • körmöd hegyét
  • fogpiszkálót - rányomva a hegyét
  • sima masszázst az ujjbegyeddel
  • kezelés során időnként (főleg a gyerekeknél) lágylézert is használunk.

 A klienseim általában gyorsan megjegyzik és könnyen tudják családtagjaiknál, barátaiknál, akár saját fülükön is használni a Shen Men pontot.

Mindenkinél egyformán hatásos a Shen Men pont stimulálása?

Egyáltalán nem. 
Egy fülön lévő akupunktúrás pont hatékonyságát több tényező is befolyásolja, csak néhányat említek:
- rendszeresen szedett gyógyszerek (nyugtatók, altatók, stb.)
- fül korrekciós műtéten átesettek (náluk az egész fülkezelés hatása kétséges)
- és még számos más oka lehet ennek.

Van-e kockázata a Shen Men pontok kezelésének?

Ha csak olyan technikát használsz, ami nem sérti a bőr felületét (pl. magok, mágnesgolyó), akkor gyakorlatilag semmilyen egészségügyi kockázata nincs.

Ha azonban átszúrod valamivel a pontot a fülön, akkor az egy "invazív beavatkozás", aminek mindig lehetnek mellékhatásai:

  • a fülakupunktúrában általában a lehetőségek szerint kerülni szoktuk a fül-porc megsértését porc-gyulladás, elfertőződés, stb. miatt.
  • mivel a Shen Men pont olyan helyen található, amely a nőknél a méh, belső nemiszervek mellett van, ezért terhes nőknél nagyon kockázatos: bármilyen nemkívánatos folyamatokat elindíthat...
  • ... és ez miatt gyógyszeresen "beállított" hormonháztartásra is hatásal is lehet. 
  • Éppen ezért, amikor fül pontokat bármilyen módon stimulálunk, előtte nem árt fontolóra venni az összes jelenlegi betegséget, állapotot, kezelést, stb, és példul kritikus esetben előtte a kezelőorvossal konzultálni.
    Nagyon csábító lehet a sok webes vélemény, azonban ha ilyen problémád van, akkor először mindig menj orvoshoz, hiszen egy hosszabb ideje fennálló fizikai tünetnek azért lehetnek komolyabb okai.
    Az sem elhanyagolható, hogy például egy lelassult, depressziós embernek nem biztos hogy a további lenyugtatás segít (ne felejtsd, hogy a Shen-Men pont a vegetatív idegrendszerünk paraszimpatikus, azaz lenyugtató oldala). Néha például az aranyér állapotát is ronthatja, hiszen "ott" is még jobban ellazítja a szöveteket ...
  • ... és lehetnek más nem várt hatásai is, erről külön fogok írni

Úgyhogy elsődlegesen a valódi okokat kell megtalálni, és ha magtalálták, akkor az orvosi kezelés mellett - azaz komplementer és nem pedig alternatív! módszerként - ki lehet próbálni a hatékonyságát. 

Amikor természetgyászként működve eljön hozzánk egy kliens, akkor az az első, hogy valódi betegség esetén először orvoshoz küldjük.

És lássunk néhány gyakori kérdést:

Kérdés:

"Fáj a fejem, szerinted segíthet nekem a Shen Men piercing?"

Válasz:

"Hát természetesen segíthet. Abban az esetben, ha a fejfájásodat okozó energiablokk/szervi probléma kivetülése a füledben pont a Shen Men területre esik. De legyél azzal tisztában, hogy a fejfájást számos energiazavar okozhatja a testedben, amik közül csak az egyik a Shen Men pont. Ja, és mivel ez a probléma azért sokkal súlyosabb, életveszélyesbb problémát is jelezhet: a saját érdekedben voltál már orvosnál?"

Kérdés:

"Magas a vérnyomásom, segíthet nekem a Shen Men piercing?"

Válasz:

"Hát természetesen segíthet. Abban az esetben, ha a fejfájásodat okozó energiablokk/szervi probléma kivetülése a füledben pont a Shen Men területre esik. De legyél azzal tisztában, hogy a fejfájást számos energiazavar okozhatja a testedben, amik közül csak az egyik a Shen Men pont. Ja, és mivel ez a probléma azért sokkal súlyosabb, életveszélyesbb problémát is jelezhet: a saját érdekedben voltál már orvosnál?"

Kérdés

"Alvási problémáim vannak, szerinted segíthet nekem a Shen Men piercing?"

Válasz:

... gondolom sejted, hogy a többi hasonló kérdésre a válaszom is hasonló lesz...

Összefoglalva:

Mivel a fülünk egy u. n. mikrorendszerként működik, bármi, amit beleszúrsz, belenyomsz, ráragasztasz, stb. hatással lesz a testünkre, érzelmeinkre, esetleges más már folyamatban lévő kezelésekre.
Ezért nem árt, ha még mielőtt bármit is teszel vele, sokkal jobb és kifizetődőbb tisztában lenni azzal, tudni azt hogy mit csinálsz, mire jó, mire nem - mint egészségügyi kártérítéseket számítgatni :)

Az alap Fülakupunktúrás ismereteket akár nálunk is megtalálhatod 2 nap alatt, és akkor lehet, hogy nyugodtabban alszol Te is, meg ügyfeled is :)

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kineziologiakozpont.hu/

InSpirál Akadémia

Küldetésünk az, hogy képzéseinkkel, fizikai-, érzelmi- és mentális módszereinkkel segítsük a tudatosságod fejlődését, vagy csak egyszerűen a gyógyulásod folyamatát.
Ha a Te hivatásod is az, hogy embereket segíts, akkor is itt, nálunk a helyed!

 Többet rólunk...

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Please enable the javascript to submit this form